Telos IoT
Telos IoT

702 km – svetovni rekord v dometu LoRaWAN povezave

18

SEPTEMBER, 2018

Z vzponom novih brezžičnih tehnologij smo vedno znova presenečeni kaj vse te tehnologije zmorejo. Tehnologija LoRa je na trgu prisotna že skoraj tri leta in ljudje po vsem planetu so navdušeni nad njeno zmožnostjo prenašanja podatkov na ogromnih razdaljah, pri čemer se porabi zelo malo energije.

V zadnjih letih so mnogi poskušali postaviti svetovni rekord za največjo razdaljo, ki jo lahko premosti podatkovni paket v LoRa povezavi. Idealne okoliščine najdemo tako, da se povzpnemo na visoke zgradbe in gore ali sprostimo v zraku balone napolnjene s helijem, ki se lahko dvignejo zelo visoko.

Med dogodkom Koppelting, letnim festivalom v Amersfoortu na Nizozemskem, so za doseganje rekorda uporabili vremenski balon napolnjen s helijem. Nanj so namestili majhen in lahek LoRa node, povezan na The Things LoRa omrežje. V node so vgradili anteno, GPS modul in senzorje temperature, tlaka, svetilnosti, infrardečega termoplasta in UV-A/B svetlobni senzor.

Balon je potreboval skoraj 3 ure, da se je povzpel na višino 38.7 km. Na tej višini je en paket, poslan iz noda, prejelo 148 različnih LoRa baznih postaj, povezanih v The Things Network. Eden od prehodov se je nahajal v Wrocławu na Poljskem. V tem trenutku je bil senzor na balonu od bazne postaje oddaljen neverjetnih 702km! Rekord je bil dosežen s samo 25mW (14dBm) oddajne moči, kar je približno 40-krat manj od moči mobilnega telefona. Zares impresivno in velik izziv za vse entuzijaste, da poskušajo preseči ta dosežek.

Kontakt