Telos IoT
Telos IoT

First LEGO League

Sponzorstvo ekipe
SmartBots

10

JANUAR, 2020

21. stoletje nas zaznamuje z razmahom novih tehnologij in drugačnimi pristopi do poučevanja. To za starše pomeni velik izziv, saj je potrebno otroke soočiti z realnostjo nove dobe.

Da bi otroke pripravili na nove čase, se v Kranju že drugo leto zapored pod budnim očesom mentorja Grega izvaja šola robotike 5MART Kranj. Program se odvija na osnovi strukture MindStorm, ki jo razvija legendarni proizvajalec igrač Lego. Z njim otroci sestavljajo različne robote, ter jim s svojim vnosom vdahnejo življenje. Tako ustvarijo avtonomne robote, ki lahko hodijo, govorijo, mislijo in delajo vse kar si zamisli otroška domišljija. Pri tem jim kot sponzorji pomagamo v podjetju Telos.

Mali junaki iz ekipe SmartBots.

First LEGO LEAGUE

Lansko leto so se otroci spoznali z osnovami programa MindStorm – kaj so motorji, krmilniki, senzorji in ostali elementi, ki se uporabljajo pri izdelavi robota. Na koncu so vsi prejeli diplome za uspešno opravljen tečaj in večina se je odločila, da usposabljanje v robotiki nadaljujejo tudi v šolskem letu 2019/2020. Novo leto je prineslo veliko spremembo, mentor se je namreč odločil za prijavo na tekmovanje FLL – First Lego League.

Kaj je FLL? FIRST LEGO liga je vzgojno izobraževalni in raziskovalni program, ki se izvaja po celem svetu. Vsako leto prinese nov izziv – projekt, ki ga morajo otroci izpeljati. Cilj projekta je, da opremlja otroke in mlade z znanji in kompetencami za 21. stoletje. Seznanja jih z znanostjo in tehnologijo, spodbuja samo iniciativnost, podjetnost, ustvarjalnost in timsko delo. Tekmovanje se zaključi z regionalnimi in mednarodnimi turnirji. Letošnja tema FLL je Mesto prihodnosti – City Shaper.

FIRST LEGO League je tekmovanje iz robotike, ki mlade popelje v svet znanosti in tehnologije.

S City Shaper otroci spoznavajo in poskušajo rešiti probleme in težave sodobnih mest. Pri tem jim je v pomoč njihov MindStorm robot. Avtonomnega robota morajo modularno sestaviti s ciljem da bo opravil različne zastavljene misije.

V drugem delu tekmovanja otroci sami izberejo projektno temo, ki mora reševati realen problem v vsakdanjem življenju. Pri tem lahko poiščejo pomoč pri različnih podjetjih in mentorjih. Ekipa SmartBots si je izbrala temo – Pravična igrala. Pri pripravi rešitve smo jim na pomoč priskočili v podjetju Telos. Otroci so pripravili kratko razlago problema – pravične souporabe igral na javnih površinah in z našo pomočjo so prišli do rešitve, ki vključuje integracijo različnih IoT senzorjev. Da bi bila ekipa prepoznavna in unikatna smo jim priskrbel še super majčke. ?

Prve kvalifikacije so se odvile v Divači na deževno soboto v sredini decembra 2019. Ekipa SmartBots je odlično nastopila, a sta jim za uvrstitev v drugi krog tekmovanja zmanjkali dve točki. Zadovoljni s prvim opravljenim tekmovanjem, so se s polno glavo vtisov vrnili domov. Trdno odločeni, da se vrnejo naslednje leto in zmagajo.

V žaru borbe.

Tekmovanje se je odvijalo v telovadnici osnovne šole Bogomirja Magajne v Divači.

Kontakt