Select Page

IoT rešitev
za varčevanje
energentov

Z neposrednim podmerjenjem
porabe elektrike, plina in
toplote do občutnega
znižanja stroškov

 

Preberi več
Milesight EM500

Stalen direkten vpogled v porabo elektrike, plina in toplote je ključnega pomena za znižanje stroškov. Le če vemo kje in kdaj nepotrebno trošimo energijo, se lahko na to odzovemo in optimiziramo porabo. Težava je, ker brez pravega orodja ne moremo vedeti koliko energentov posamezen odjemalec – najemnik, oddelek ali stroj dejansko porablja. Z vzpostavitvijo rešitve pod merjenja (submetering), pridobimo možnost neposrednega brezžičnega merjenja porabe v realnem času za vsak posamezen števec in nanj vezane odjemalce.

Z neposrednim vpogledom v porabo energentov nam je na voljo orodje za optimizacijo potrošnje in varčevanje denarja. To dosežemo s prepoznavo nepotrebne porabe. Posledično lahko optimiziramo porabo za napajanje, ogrevanje, hlajenje, razsvetljavo… Natančno poznavanje trendov potrošnje energije in takojšen odziv je še bolj pomemben v času velikega povišanja cen, ki smo ji trenutno priča.

Kaj pridobimo z IoT pod merjenjem porabe energentov?

merjenje porabe vode,  plina, elektrike in toplote

direktno merjenje
porabe vseh števcev

nastavljivi intervali odčitavanja

nastavljivi intervali
odčitavanja

Odlično orodnje za znižanje operativnih stroškov

učinkovito orodje
za znižanje stroškov

vpogled v trenutno stanje porabe

platforma s prikazom
meritev in analitiko

Vsi podatki iz števcev vedno na dlani

vsi podatki o porabi
vedno na dlani

LoRaWAN IoT omrežje

namensko brezžično
IoT omrežje LoRaWAN

alarmi ob zaznavi anomalij in težav

alarmi ob zaznavi
napak in težav

Zadovoljni najemniki in uporabniki

zadovoljni najemniki
in upravitelji

Kako deluje rešitev podmerjenja?

Kako lahko natančno vemo koliko elektrike in ostalih energentov porablja posamezen odjemalec? Običajno je na lokaciji prisoten glaven števec, ki ga zagotovi distributer energentov. Nanj je poveznih en ali več lokalnih števcev. V naši rešitvi podmerjenja vse lokalne števce opremimo z namenskim LoRaWAN adapterjem. Ti v željenih intervalih (na 15 minut, vsako uro, 6 ur..) neprestano 24/7 brezžično pošiljajo podatke o trenutnem stanju števcev v splet. Komunikacija poteka prek IoT omrežja LoRaWAN, ki ga preprosto in hitro vzpostavimo s pomočjo LoRaWAN bazne postaje. Domet posamezne postaje je zaradi izredne moči signala tudi znotraj objektov do 3 km.

Diagram rešitve podmerjenja porabe energentov

Meritve iz števcev se zbirajo v IoT platformi GIoTo, kjer imamo direkten vpogled v trenutno stanje vseh odjemnih mest, v njej spremljamo in analiziramo zgodovinske preglede porabe itd. Dostop do vseh podatkov imamo neposredno na mobilnem telefonu. Sistem nas prek email ali SMS sporočil samodejno opozori na zaznane nepravilnosti. V primeru, da v nekem delu objekta lokalnega števca ni prisotnega ali če bi želeli spremljati porabo dodatnih odjemalcev, lahko v sistem preprosto vključimo dodatne števce in jih z adapterji povežemo v LoRaWAN omrežje. Poleg porabe energentov, lahko z rešitvijo spremljamo tudi porabo vodnih števcev.

Prikaz rešitve podmerjenja porabe energentov

Rešitev je primerna za uporabo v vseh okoljih, tudi v najbolj zahtevnih industrijskih obratih in na zunanjih površinah. Za to poskrbi visoko kvalitetna oprema, ki jo v rešitvah uporabljamo. S podporo za standard IP67, lahko adapterje in LoRaWAN bazne postaje namestimo kjerkoli. Sama implementacija je preprosta in hitra ter ne zahteva posegov v obstoječo infrastrukturo. IoT omrežje lahko uporabimo tudi za vpeljavo različnih dodatnih IoT rešitev.

Za distributerje energentov in komunalna podjetja, ki zagotavljajo oskrbo z vodo, smo pripravili rešitev za vzpostavitev sistema za samodejno daljinsko odčitavanja porabe števcev ali AMR (Automatic Meter Reading).

Merjenje porabe elektike, plina in toplote
Električni števec in LoRaWAN Modbus adapter

IoT submetering

Kaj pridobijo uporabniki?

Neposreden vpogled v porabo energentov

Zbiranje podatkov o porabi števcev se tradicionalno izvaja prek ročnega odčitavanja. Upravitelji so odvisni od občasnih ročnih odčitkov, ki so precej nezanesljivi. Z vzpostavitvijo IoT rešitve daljinskega podmerjenja števcev pridobimo natančen in neposreden oddaljen vpogled v porabo vseh števcev v sistemu v realnem času.

Občutno znižanje stroškov

Z neposrednim vpogledom v porabo lahko hitro prepoznamo odjemna mesta, ki nepotrebno trošijo energijo. Do tega lahko pride zaradi nepravilnega delovanja strojev, različnih napak in človeškega faktorja. Z opazovanjem trendov v potrošnji lahko hitro opazimo kje prihaja do nepotrebne porabe. Če v pisarni luči gorijo celo noč ali pa je prižgana klima oz. ogrevanje, ko so prostori prazni, je to gotovo nepotrebna potrošnja. Zaznamo lahko tudi presežno porabo strojev in naprav, ki so posledica motenj in napak v delovanju ter neustreznih nastavitev. Ko vzroke prepoznamo, jih lahko hitro odpravimo.

Zadovoljstvo najemnikov in upraviteljev

V več stanovanjskih in pisarniških kompleksih, industrijskih conah, trgovskih centrih, apartmajskih naseljih in sorodnih objektih lahko lastniki / upravitelji s pomočjo submetering rešitve najemnikom pravično zaračunavajo energente po dejanski porabi. Z neprestanim vpogledom v porabo, lahko ti načrtujejo in znižajo stroške ter zmanjšajo svoj ogljični odtis. Obenem se upravitelji izognejo nepotrebnim konfliktom zaradi visokih mesečnih obračunov.

LoRaWAN adapterji za priključitev števcev

Namenski LoRaWAN adapterji omogočajo samodejno oddaljeno brezžično odčitavanje stanja električnih, plinskih, toplotnih in vodnih števcev. Adapterje priključimo neposredno na vgrajene industrijske vhode na števcih oz. jih povežemo s pomočjo modularnih nastavkov. Na voljo so adapterji za Modbus (RS232/RS485) in pulzne vhode.

Adapterji so nameščeni v industrijskih ohišjih z IP67/68 nivojem zaščite, tako da omogočajo uporabo v najzahtevnejših okoljskih pogojih in na zunanjih površinah (temperaturni razpon od -40° do +60°C). Z uporabo izvedb, ki omogočajo priključitev zunanje antene, lahko vzpostavimo rešitev daljinskega odčitavanje števcev tudi na lokacijah z zelo slabo penetracijo signala – v kleteh in podzemnih jaških.

Dragino
Dragino
Dragino
Modbus LoRaWAN adapterji za submetering
Modbus LoRaWAN adapterji

Modbus adapterji omogočajo sprejemanje podatkov iz serijskih RS232 in RS485 vhodov na vseh tipih števcev in njihovo brezžično pošiljanje v LoRaWAN IoT omrežje.

Pulzni LoRaWAN adapterji za submetering
Pulzni LoRaWAN adapterji

Pulzni IoT adapterji omogočajo sprejemanje podatkov iz pulznih vhodov na vseh tipih števcev in njihovo brezžično pošiljanje v IoT omrežje.

  • Adeunis Pulse – LoRaWAN pulzni adapter. Na voljo tudi v ATEX izvedbi (več podatkov)
  • Dragino Universal – univerzalen LoRaWAN adapter (več podatkov)
Modularni LoRaWAN adapterji za submetering
Modularni LoRaWAN adapterji

Modularni adapterji so namenske naprave, ki jih namestimo neposredno na števce z namenom direktnega prebiranja podatkov in pošiljanja v LoRaWAN omrežje.

  • NAS CM3060 – LoRaWAN BK-G pulzni adapter za Elster plinske števce (več podatkov)
GIoTo

IoT Platforma GIoTo

Podatki o porabi števcev se prek LoRaWAN omrežja brezžično prenašajo v IoT platformo GIoTo. V naprednem uporabniškem vmesniku lahko na zaslonu telefona ali računalnika spremljamo trenutno stanje vseh števcev v sistemu, pregledujemo zgodovino meritev v željenem časovnem obdobju in opazujemo grafični prikaz gibanja trendov. Nastavimo lahko tudi dogodke, ki sprožijo alarme (ti se samodejno pošiljajo prek emailov ali SMS sporočil) in izberemo intervale pošiljanja poročil o meritvah. Prek API-ja je omogočena integracija z zunanjimi sistemi zaračunavanja porabe, nadzora in upravljanja.

Spremljanje porabe na telefonu

Zgodovina meritev

r

Samodejno pošiljanje alarmov

generiranje poročil

Prikaz pregleda potrošnje števcev v IoT platformi GIoTo

Kontakt

Veseli bomo vaših vprašanj in sporočil.

*Zahtevana polja

Kontakt