Select Page

IoT rešitev
za varčevanje
energentov

Z neposrednim pod merjenjem
porabe elektrike, plina in
toplote do občutnega
znižanja stroškov

 

Preberi več
Milesight EM500

Stalen direkten vpogled v porabo elektrike, plina in toplote je ključnega pomena za varčevanje energentov. Le če vemo kje in kdaj nepotrebno trošimo energijo, se lahko na to odzovemo in optimiziramo porabo. Težava je, ker brez pravega orodja ne moremo vedeti koliko energentov posamezen odjemalec – pisarna, najemnik, oddelek, naprava ali stroj dejansko porablja. Z vzpostavitvijo rešitve pod merjenja (submetering), pridobimo možnost neposrednega brezžičnega merjenja potrošnje energentov v realnem času za vsakega posamezenega odjemalca.

Z neposrednim vpogledom v porabo energentov nam je na voljo orodje za optimizacijo potrošnje in znižanje stroškov. To dosežemo s prepoznavo nepotrebne porabe. Posledično lahko optimiziramo porabo za ogrevanje, hlajenje, napajanje, razsvetljavo… Natančno poznavanje trendov potrošnje energije in takojšen odziv na zaznane nepravilnosti je še bolj pomembno v času velikega povišanja cen, ki smo jim trenutno priča.

Kaj pridobimo z IoT pod merjenjem porabe energentov?

merjenje porabe vode,  plina, elektrike in toplote

direktno merjenje
porabe energentov

nastavljivi intervali odčitavanja

nastavljivi intervali
odčitavanja

Odlično orodnje za znižanje operativnih stroškov

učinkovito orodje
za znižanje stroškov

vpogled v trenutno stanje porabe

platforma s prikazom
meritev in analitiko

Vsi podatki iz števcev vedno na dlani

vsi podatki o porabi
vedno na dlani

LoRaWAN IoT omrežje

namensko brezžično
IoT omrežje LoRaWAN

alarmi ob zaznavi anomalij in težav

alarmi ob zaznavi
napak in težav

Zadovoljni najemniki in uporabniki

zadovoljni najemniki
in upravitelji

Kako deluje rešitev pod merjenja?

Kako lahko natančno vemo koliko elektrike in ostalih energentov porablja posamezen odjemalec? Običajno je na lokaciji prisoten glaven števec, ki ga zagotovi distributer energentov. Nanj je poveznih en ali več lokalnih števcev. V naši rešitvi pod merjenja vse lokalne števce opremimo z namenskimi LoRaWAN adapterji. Ti v željenih intervalih (na 15 minut, vsako uro, 8 ur..) neprestano 24/7 brezžično pošiljajo podatke o trenutnem stanju števcev v splet. V primeru da želimo spremljati potrošnjo naprav ali strojev brez uporabe števcev, integriramo pametne merilce toka in vtičnice. Komunikacija poteka prek IoT omrežja LoRaWAN, ki ga preprosto in hitro vzpostavimo s pomočjo LoRaWAN bazne postaje. Domet posamezne postaje je zaradi izredne moči signala tudi znotraj objektov do 3 km.

Prikaz delovanja

Meritve porabe energentov se zbirajo v IoT platformi GIoTo, kjer imamo direkten vpogled v trenutno stanje vseh odjemnih mest, v njej spremljamo in analiziramo zgodovinske preglede porabe itd. Dostop do vseh podatkov imamo neposredno na mobilnem telefonu. Sistem nas prek email sporočil samodejno opozori na zaznane nepravilnosti. Poleg porabe energentov, lahko z rešitvijo spremljamo tudi porabo vodnih števcev.

Prikaz rešitve podmerjenja porabe energentov

Rešitev je primerna za uporabo v vseh okoljih, tudi v najbolj zahtevnih industrijskih obratih in na zunanjih površinah. Sama implementacija je preprosta in hitra ter ne zahteva posegov v obstoječo infrastrukturo. IoT omrežje lahko uporabimo tudi za vpeljavo različnih dodatnih IoT rešitev.

Za distributerje energentov in komunalna podjetja, ki zagotavljajo oskrbo z vodo, smo razvili namensko rešitev za vzpostavitev sistema za daljinsko odčitavanja porabe števcev ali AMR (Automatic Meter Reading).

Merjenje porabe elektike, plina in toplote
Električni števec in LoRaWAN Modbus adapter

IoT submetering

Kaj pridobijo uporabniki?

Neposreden vpogled v porabo energentov

Zbiranje podatkov o porabi energentov se tradicionalno izvaja prek ročnega odčitavanja števcev. Upravitelji so odvisni od občasnih terenskih odčitkov, ki so precej nezanesljivi. Z vzpostavitvijo IoT rešitve daljinskega pod merjenja porabe pridobimo natančen in neposreden vpogled v porabo vseh odjemalcev v sistemu v realnem času.

Občutno znižanje stroškov

Z neposrednim vpogledom v porabo lahko hitro prepoznamo odjemna mesta, ki nepotrebno trošijo energijo. Do tega lahko pride zaradi neracionalnih nastavitev ogrevanja in hlajenja, nepravilnega delovanja strojev, različnih napak in človeškega faktorja. Z opazovanjem trendov v potrošnji lahko ugotovimo kje prihaja do nepotrebne porabe. Če je v praznih pisarnah prižgana klima oz. ogrevanje ali ko luči gorijo celo noč, je to gotovo nepotrebna potrošnja. Zaznamo lahko tudi presežno porabo strojev in naprav, ki so posledica motenj in napak v delovanju ter neustreznih nastavitev. Ko prepoznamo vzroke nepotrebno potrošnjo, lahko hitro ukrepamo in jih odpravimo.

Zadovoljstvo najemnikov in upraviteljev

V več stanovanjskih in pisarniških kompleksih, industrijskih conah, trgovskih centrih, apartmajskih naseljih in sorodnih objektih lahko lastniki / upravitelji s pomočjo submetering rešitve najemnikom pravično zaračunavajo energente po dejanski porabi. Z neprestanim vpogledom v porabo, lahko ti načrtujejo in znižajo stroške ter zmanjšajo svoj ogljični odtis. Obenem se upravitelji izognejo nepotrebnim konfliktom zaradi visokih mesečnih obračunov.

LoRaWAN adapterji za nadzor porabe energentov

Namenski LoRaWAN adapterji omogočajo samodejno oddaljeno brezžično odčitavanje stanja električnih, plinskih, toplotnih in vodnih števcev. Adapterje priključimo neposredno na vgrajene industrijske vhode na števcih – Modbus (RS232/RS485) in pulzni. Za merjenje porabe elektrike brez števcev uporabimo namenske merilce toka in pametno vtičnico.

Adapterji so nameščeni v industrijskih ohišjih, tako da omogočajo uporabo v zahtevnih okoljskih pogojih in na zunanjih površinah. Z uporabo izvedb, ki omogočajo priključitev zunanje antene, lahko vzpostavimo rešitev daljinskega odčitavanje porabe tudi na lokacijah z zelo slabo penetracijo signala – v kleteh in podzemnih jaških.

Milesight
Milesight
Milesight
Milesight
GIoTo

IoT Platforma GIoTo

Podatki o porabi energentov se prek LoRaWAN omrežja brezžično prenašajo v IoT platformo GIoTo. V naprednem uporabniškem vmesniku lahko na zaslonu telefona ali računalnika spremljamo trenutno porabo vseh odjemalcev v sistemu, pregledujemo zgodovino meritev v željenem časovnem obdobju in opazujemo grafični prikaz gibanja trendov. Nastavimo lahko tudi dogodke, ki sprožijo alarme in izberemo intervale odčitavanja ter pošiljanja poročil o meritvah. Prek API-ja je omogočena integracija z zunanjimi sistemi zaračunavanja porabe, nadzora in upravljanja.

Spremljanje porabe na telefonu

Zgodovina meritev

r

Samodejno pošiljanje alarmov

generiranje poročil

Prikaz pregleda potrošnje števcev v IoT platformi GIoTo

Kontakt

Veseli bomo vaših vprašanj in sporočil.

*Zahtevana polja

Kontakt