SPREMLJANJE
KVALITETE ZRAKA
V PROSTORIH

Odlična rešitev za izboljšanje
kakovosti bivanja, večjo produktivnost
in varovanje zdravja

 

Preberi več
Spremljanje kvalitete zraka v prostorih - idealena rešitev za izboljšanje kakovosti bivanja, večjo produktivnost in varovanje zdravja

Kvaliteta zraka v prostorih ima zelo velik vpliv naš vsakdan, saj v povprečju kar 90% vsega razpoložljivega časa preživimo znotraj objektov. Sliši se neverjetno, a zrak v prostorih je od 2x do 5x bolj onesnažen kot na zunanjih površinah. Neprimerna kvaliteta zraka ima za posledico slabo počutje, vrtoglavice, glavobole, utrujenost in alergijske reakcije. V slabo prezračenih prostorih trpi kakovost bivanja, bistveno se zmanjša koncentracija in produktivnost ter poveča možnost za širjenje nevarnih virusov. Še bolj so zaskrbljujoče dolgoročne posledice, saj alergeni v prostorih povzročajo hude bolezni srca in pljuč.

Rešitev spremljanje kvalitete zraka v prostorih je namenjena uporabi v vseh okoljih v katerih se nahaja in srečuje večje število ljudi – pisarne, učilnice in predavalnice, trgovine, restavracije, muzeji in uradi.

Prednosti IoT merjenja kvalitete zraka v prostorih

Boljše počutje uporabnikov

boljše počutje
uporabnikov

baterijsko napajani senzorji

baterijsko napajani
senzorji

preprečitev širjenja virusov

preprečevanje širjenja
virusov

neprestano  samodejno merjenje

neprestano
samodejno merjenje

vsi podatki vedno na dlani

vsi podatki
vedno na dlani

brez dragega  polaganja kablov

brez dragega
polaganja kablov

alarmi ob preseganju vrednosti

alarmi ob
preseganju vrednosti

velika natančnost meritev

velika
natančnost meritev

Kako lahko zagotovimo dobro kvaliteto zraka?

Ker so dejavniki, ki negativno vplivajo na kvaliteto zraka v prostorih večinoma brez vonja in okusa, niti ne vemo, da dihamo slab zrak. Edini način za preprečitev težav je aktivno spremljanje njihove koncentracije in neposreden odziv na zaznane vrednosti.

V naši rešitvi uporabljamo namenske LoRaWAN senzorje, ki neprestano v živo spremljajo temperaturo, vlago, pritisk, prisotnost, svetilnost ter vrednosti CO2 (ogljikovega dioksida) in TVOC (hlapnih organskih spojin). Ob preseganju nastavljenih vrednosti nam sistem samodejno pošlje alarm in nas tako opozori, da je potrebno ukrepati. To storimo s preprostim odprtjem oken, s čimer spustimo v prostore svež zunanji zrak ter tako povrnemo kvaliteto zraka na željeno raven.

Vzpostavimo lahko tudi napreden mehanizem ohranjanja optimalne kvalitete zraka v prostorih, v katerega dodamo obstoječ prezračevalni sistem. Ob zaznavi vrednosti CO2 in TVOC, ki presegajo nastavljene vrednosti, se bo ta prek LoRaWAN kontrolerja samodejno vključil in poskrbel za zračenje prostorov. Ko se vrednosti vrnejo na željeno raven, se prezračevanje samodejno prekine in tako izniči nepotrebno trošenje energije za gretje oz. hlajenje.

Prikaz delovanja

Prikaz delovanja: sistem za spremljanje kvalitete zraka je sestavljen iz LoRa bazne postaje, ki jo lahko namestimo kjerkoli v objektu. Nanjo se brezžično povezujejo namenski ambientalni senzorji, ki jih namestimo v vse željene sobe. Ob preseganju nastavljenih vrednosti CO2, nas sistem takoj opozori, da je potrebno odpreti okna in prostore prezračiti oz. vključiti prezračevalni sistem. Upravljanje in nadzor se vrši prek naše IoT platforme GIoTo.

Brezžični IoT
ambientalni senzorji

Baterijsko napajani LoRaWAN ambientalni senzorji omogočajo hitro, preprosto in cenovno ugodno merjenje številnih okolijskih dejavnikov

Namenski senzorji neprestano v živo merijo temperaturo, vlago, pritisk, prisotnost, svetilnost ter vrednosti CO2 (ogljikovega dioksida) in TVOC (hlapnih organskih spojin).

Senzorji se povezujejo v LoRaWAN IoT omrežje in brezžično pošiljajo meritve v sistem za spremljanje kvalitete zraka. Napajani so prek standardnih baterij z življenjsko dobo do 10 let. Do senzorjev ni potrebno pripeljati napajalnega in podatkovnega ožičenja, kar pomeni, da jih lahko prosto premikamo po prostorih in namestimo kjerkoli želimo.

Zelo elegantna modelska izvedba AM102 ima na pročelju vgrajen e-ink zaslon, na katerem se grafično prikazujejo vse trenutne vrednosti merjenih kategorij. S hitrim pogledom na zaslon lahko takoj preverimo ali so te v primernem rangu. Uporabljamo ga lahko tudi kot samostojno enoto, brez LoRa povezave.

Merilne kategorije:

CO2

CO2 - ogljikov monoksid

Ključni dejavnik za določanje kvalitete zraka v prostorih. Stalno poskušamo ohranjati vrednosti pod 800 ppm

TVOC

TVOC - hlapne organske spojine

Vrednost VOC je ključni indikator onesnaženosti zraka s strupenimi kemikalijami

Temperatura in vlaga

Temperatura, vlaga in pritisk

Neprestano samodejno pošiljanje podatkov o trenutni temperaturi, vlagi in zračnem pritisku v prostorih

Senzor gibanja - PIR

Gibanje (PIR)

Samodejno spremljanje prisotnosti in zasedenosti sob, ki pomaga pri optimizaciji porabe energije

Svetilnost

Svetilnost

Zaznavanje nivoja svetlobe v sobah. Odličen pripomoček za nastavljanje optimalne razsvetljave

Modelske izvedbe LoRaWAN ambientalnih senzorjev

Ursalink AM102
AM102

Napredni ambientalni senzor z vgrajenim e-ink zaslonom

Preberi več

Ursalink EM500
EM500

LoRaWAN senzor CO2, temperature, vlage in zračnega pritiska

Preberi več

Dragino LHT65
Dragino Temp

cenovno ugoden LoRaWAN senzor temperature in vlage

Preberi več

Covid-19 in kvaliteta zraka v prostorih

Dejstvo je, da se velika večina virusnih okužb zgodi v zaprtih prostorih preko vdihavanja zraka, ki vsebuje aerosole z virusi. Študije so pokazale, da je ravno dobra prezračenost notranjih prostorov en od ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusov. V času pandemije Covid-19 lahko s pametnim sistemom pravočasnega prezračevanja prostorov poskrbimo, da bo vrnitev v šole in delovna mesta bolj hitra in varna.

preprečitev širjenja virusov
Covid-19 in varna vrnitev v šole

Vrednost ogljikovega dioksida (CO2) je ključni indikator kvalitete zraka v prostorih. Nastaja zaradi izdihanega zraka oseb, ki se v prostorih zadržujejo in je tako neposredno povezana s količino aerosolov. Visok CO2 pomeni tudi veliko količino aerosolov. Vrednost CO2 na zunanjih površinah se tipično giblje v rangu 250 do 400 ppm (delcev na milijon). V zaprtih notranjih prostorih, kjer preživimo glavnino dneva so te vrednosti precej višje. Splošna strokovna ocena je, da vrednosti CO2 višje od 1000 ppm povzročajo slabo počutje in številne zdravstvene težave. Optimalna vrednost CO2 je med 500 in 800 ppm, ki jo najlažje ohranjamo z uporabo namenskih senzorjev za merjenje CO2.

V prostorih, kjer je vrednost CO2 visoka, je velika verjetnost, da se v primeru pojava okužbe ta bistveno hitreje širi. Z vpeljavo LoRaWAN sistema za pametno spremljanje kvalitete zraka dobimo orodje, ki nas bo samodejno v realnem času opozorjalo na povišane vrednosti. Vedeli bomo kdaj je potrebno prostore prezračiti in se tako lažje zavarovali pred nevarnimi virusi.

GIoTo

IoT Platforma GIoTo

Meritve kvalitete zraka se prek LoRaWAN IoT omrežja brezžično prenašajo v IoT platformo GIoTo. V naprednem uporabniškem vmesniku lahko na zaslonu telefona ali računalnika spremljamo trenutne vrednosti vseh merjenih kategorij, pregledujemo zgodovino meritev v željenem časovnem obdobju in opazujemo grafični prikaz gibanja trendov. Nastavljamo tudi željene pragove, ki sprožijo alarme (ti se samodejno pošiljajo prek emailov ali SMS sporočil), spremljamo nivo baterij v senzorjih in izberemo intervale pošiljanja poročil o meritvah. Prek APIja je omogočena integracija s sistemi zračenja, gretja in hlajenja.

Spremljanje dejavnikov na telefonu

Zgodovina meritev

r

Samodejno pošiljanje alarmov

generiranje poročil

IoT platforma GIoTo

IoT rešitev na ključ

Vas zanima vpeljava pametnih IoT rešitev v vašem podjetju? Brez obveznosti vam bomo pripravili rešitev na ključ!

Kontakt

Veseli bomo vaših vprašanj in sporočil.

Kontakt
Telos IoT Novice

Naročite se na Telos IoT novice

Pridružite se naši mailing listi in pošiljali vam bomo zanimive novice iz IoT sveta.

Uspešno ste se prijavili na Telos IoT novice