Select Page

Oddaljeno
IoT merjenje
nivojev

Napredno brezžično spremljanje nivojev tekočin in snovi v vseh vrstah zbiralnikov

 

Preberi več
Napredno brezžično spremljanje nivojev tekočin in snovi v vseh vrstah zbiralnikov

Zbiralnike različnih vrst – rezervoarje, zabojnike, sode in silose lahko najdemo v številnih okoljih. Nameščeni so znotraj in zunaj prostorov, nad in pod površino. Pravilno merjenje in uravnavanje nivojev tekočin in snovi – vode, goriv, kemikalij, odpadkov itd., ki se v zbiralnikih nahajajo, je odločilnega pomena za optimizacijo poslovanja.

Naša rešitev brezžičnega oddaljenega IoT spremljanja in upravljanja ravni zasedenosti zbiralnikov, prinaša občutno povečanje produktivnosti, nižje stroške in večjo varnost. Z oddaljenim vpogledom v nivoje v realnem času, pridobimo orodje za optimizacijo polnjenja in praznjenja. Pot na lokacijo se izvede le takrat, ko je to res potrebno in ne več po v naprej določeni časovnici. V primeru, da pride do nepredvidenih dogodkov, recimo izlitja, smo o tem takoj opozorjeni. Meritve se izvajajo brezkontaktno s pomočjo ultra zvočnih senzorjev, kar je garancija za natančno in varno odčitavanje podatkov. Rešitev prinaša podjetjem najmanj 20% izboljšano operativno učinkovitost.

Kaj pridobimo z oddaljenim IoT merjenjem nivojev?

Oddaljeno spremljanje nivojev

prikaz nivojev
v realnem času

20% povečanje učinkovitosti

20% povečanje
učinkovitosti

Oddaljeno spremljanje nivojev

optimizacija polnjenja
in praznjenja

Oddaljeno spremljanje nivojev

varne brez
kontaktne meritve

Oddaljeno spremljanje nivojev

vsi podatki
vedno na dlani

Oddaljeno spremljanje nivojev

brez dragega
polaganja kablov

Oddaljeno spremljanje nivojev

alarmi ob
preseganju vrednosti

Oddaljeno spremljanje nivojev

vgrajen GPS za
določanje lokacije

Rešitev oddaljnega merjenja nivojev temelji na brezžičnih LPWAN IoT tehnologijah LoRaWAN in NB-IoT. Pri prvi s pomočjo LoRa bazne postaje vzpostavimo lastno IoT omrežje, na katero se brezžično povezujejo merilni senzorji v radiju do 16km. Pri drugi se senzorji povezujejo v mobilno NB-IoT omrežje. Rešitev se vzpostavi zelo hitro z minimalno intervencijo v obstoječo postavitev. Na vsak zbiralnik, ki ga želimo spremljati, namestimo namenski ultra zvočni merilec. Poganjajo jih baterije z življenjsko dobo do 10 let. Ni potrebe po zapleteni vzpostavitvi zunanjega napajanja in mrežnega ožičenja, senzorje le preprosto zmontiramo na zbiralnike.

Prikaz delovanja

Pred namestitvijo na lokaciji v nadzorno IoT platformo GIoTo vnesemo parametre zbiralnika, ki ga bomo spremljali (višina, širina). Omogočen je prikaz zasedenosti v litrih, cm, m³ in procentih. Glede na potrebe vnesemo tudi kako pogosto senzor pošilja podatek o stanju, recimo vsakih 5 minut, 1x na dan itd. V platformi je na voljo grafičen vpogled v trenutne nivoje vseh vključenih odjemnih mest in pregled nad zgodovino meritev. V rešitev lahko vključimo skoraj neomejeno število prostorsko razpršenih zabojnikov. Sistem za daljinsko spremljanje nas v realnem času prek email ali SMS sporočil obvešča, da so ravni snovi v zbiralnikih zunaj nastavljenih pragov. Mejne nivoje lahko nastavimo po potrebi za vsak posamezen zbiralnik. Alarmi se tako na primer sprožijo vsakič, ko nivo zasedenosti preseže 90%. To omogoča, da se odzovemo, preden razmere postanejo kritične.

Tekelek

Primeri uporabe

Kaj prinaša rešitev oddaljenega IoT merjenja nivojev

Nadgradnja procesov polnjenja / praznjenja

Pametna nadgradnja procesov polnjenje / praznjenje zbiralnikov s konceptom just in time – ekipo pošljemo na lokacijo le takrat, ko nas sistem opozori, da je količina tekočine v rezervoarju padla oz. narasla pod / nad nastavljen nivo in ne več po v naprej določeni časovnici.

Optimizacija nabave materiala

Odličen pripomoček za optimizacijo nabave pogonskih goriv, kemikalij in ostalega materiala. Z neposrednim vpogledom v trenutno stanje in s spremljanjem zgodovinskih pregledov dobimo dober pregled nad trendi porabe. Tako se lahko lažje prilagodimo dinamiki gibanja cen na trgu.

Upravljanje z vodnimi viri

Vzpostavitev sistema merjenja nivojev vode in pretokov v vodnih zajetjih, rekah in jezerih. S tem dobimo možnost optimizacije upravljanja z vodnimi viri in opozorila pred poplavami.

Spremljanje nivojev odpadnih olj in smeti

Optimizacija praznjenja zbiralnikov vseh vrst odpadnih olj in merjenje količine odpadkov v smetnjakih in kontejnerjih za smeti (mešani, papir, steklo…).

Prikaz lokacije zabojnikov in cistern

Vgrajen GPS prinaša možnost prikaza lokacij vseh zbiralnikov, ki jih uporabljamo. Tako lahko v živo spremljamo zabojnike, ki jih neprestano premikamo po različnih lokacijah in cisterne za prevoz goriv in kemikalij.

Merjenje nivojev goriva v agregatih

Možnost spremljanja količine goriva za poganjanje dizelskih agregatov z nastavljivimi opozorili, da je potrebno polnjenje, s čimer se izognemo zapletom ob nenačrtovanih izpadih.

Od vizualnih pregledov do brezžičnih IoT senzorjev

Baterijsko napajani LoRaWAN / NB-IoT ultra zvočni senzorji omogočajo natančno sprotno oddaljeno brezžično spremljanje nivojev tekočin in snovi v vseh tipih zbiralnikov

Za spremljanje nivojev se tradicionalno uporabljajo vizualni pregledi in merilne palice. Ti sistemi so lahko relativno poceni, vendar so delovno intenzivni in nagnjeni k številnim napakam, ker se zanašajo na ročne metode odčitavanja.

V naši rešitvi za spremljanje nivojev uporabljamo brezžične ultrazvočne IoT senzorje. Ti brezkontaktni senzorji uporabljajo zvočne valove za zaznavanje površine snovi in predmetov, zato jim ni treba priti v stik s snovmi, ki jih merijo. Prav tako so imuni na barvo, odbojnost in prosojnost snovi, ki jih zaznavajo. Odvisno od modelske izvedbe senzorje namestimo neposredno na vrh ali pod zbiralnike, ki jih želimo spremljati. Podprto je merjenje količine vseh vrst snovi in tekočin – voda in odpadna voda, goriva, kemikalije, odpadki itd. Meritve lahko izvajamo v vseh mogočih oblikah zbiralnikov, ne glede na to iz kakšnih materialov so narejene (plastika, kovina).

Na voljo so senzorji za brezžično povezavo v LoRaWAN in NB-IoT omrežje. Senzorji imajo tudi možnost priključitve zunanje antene, kar je ključnega pomena za vzpostavitev IoT povezave na težko dostopnih lokacijah s slabo penetracijo signala (jaški, kleti) in vgrajen GPS.

Glavne lastnosti:

Ultra zvočne meritve

Ultra zvočne meritve

Ultra sonično zaznavanje razdalj za merjenje nivojev vseh vrst snovi in tekočin – voda, goriva, kemikalije…

Prikaz stanja v L in %

Nazoren grafičen prikaz stanja

Znotraj platforme GIoTo so v litrih, cm, m³ in procentih prikazana trenutna stanja zasedenosti vseh vključenih zbiralnikov.

Mernje do 7m

Merjenje nivojev do 7m

Senzorji omogočajo merjenje razdalj od 15cm do 7m, tako da jih lahko uporabimo tudi za spremljanje večjih zbiralnikov. Zagotovljena velika natačnost: +/- 2cm.

Baterijsko napajanje

Baterijsko napajanje

Senzorje napajajo standardne zamenljive baterije z življenjsko dobo do 10 let. Za namestitev ne potrebujemo zunanjega napajanja.

Robustno ohišje

Robustno ohišje / IP67

Senzorji se nahajajo v zelo trpežnih ohišjih z IP67 nivojem zaščite, kar pomeni, da jih lahko uporabljamo tudi v najbolj zahtevnih industrijskih okoljih.

Modelske izvedbe senzorjev za spremljanje nivojev

Tekelek senzorji nivojev
Tekelek profesionalni senzorji nivojev

Irsko podjetje Tekelek ima dolgoletne izkušnje z razvojem in proizvodnjo profesionalnih ultra zvočnih senzorjev za merjenje nivojev. Uporabljamo jih za zelo natančno brezkontaktno merjenje zasedenosti vseh vrst zbiralnikov.

  • Ultrasonične meritve nivojev med 12 cm in 4 m
  • Nastavek na ohišju s katerim senzorje privijačimo neposredno na zbiralnike
  • Možnost nastavitve željenih nivojev in intervalov pošiljanja
  • Opozorila ob visokih in nizkih nivojih
  • Baterijsko napajanje, življenjska doba do 10 let
  • Oddaljeno nastavljanje in upravljanje
  • Vgrajen GPS modul
  • LoRaWAN (prenesi letak) in NB-IoT (prenesi letak) izvedbi
Dragino senzor nivojev
Dragino cenovno ugodni senzorji nivojev in razdalij

Dragino LDDS20 je baterijsko napajani LoRaWAN ultrazvočni senzor nivoja tekočin. Z njim izvajamo zelo natančno brezkontaktno merjenje količine tekočin in snovi v različnih zbiralnikih. Senzor preprosto namestimo neposredno na samo površino zbiralnika, tako da ni potrebno izvrtati luknje za vstavitev senzorja. Senzor lahko namestimo na vrh ali dno zbiralnika. Omogočeno je zaznavanje razdalj do 2m. (prenesi letak)

Dragino LDDS75 je baterijsko napajani LoRaWAN ultrasonični senzor za zaznavanje razdalj. Uporabljamo ga za merjenje razdalje med senzorjem in ravnim predmetom oz. površino. Podprte so meritve razdalj med 0.3 in 7m. Senzor je idealna rešitev za spremljanje kanalizacije, merjenje pretokov rek in nivojev vode, merjenje nivoja tekočin, količine smeti, zaznavanje bližine in prisotnosti itd. (prenesi letak)

V kratkem bosta oba senzorja na voljo tudi v NB-IoT izvedbi.

GIoTo

IoT Platforma GIoTo

Podatki o zasedenosti zbiralnikov se prek LoRaWAN ali NB-IoT omrežja brezžično prenašajo v IoT platformo GIoTo. V naprednem uporabniškem vmesniku lahko na zaslonu telefona ali računalnika spremljamo trenutno zasedenost vseh zbiralnikov v sistemu, pregledujemo zgodovino meritev v željenem časovnem obdobju in opazujemo grafični prikaz gibanja trendov. Vnesemo lahko tudi željene pragove, ki sprožijo alarme (ti se samodejno pošiljajo prek emailov ali SMS sporočil), spremljamo nivo baterij v senzorjih in izberemo intervale pošiljanja poročil o meritvah. Prek APIja je omogočena integracija z zunanjimi sistemi nadzora in upravljanja.

Spremljanje nivojev na telefonu

Zgodovina meritev

r

Samodejno pošiljanje alarmov

generiranje poročil

IoT platforma GIoTo

IoT rešitev na ključ

Vas zanima vpeljava pametnih IoT rešitev v vašem podjetju? Brez obveznosti vam bomo pripravili rešitev na ključ!

Kontakt

Veseli bomo vaših vprašanj in sporočil.

*Zahtevana polja

Kontakt