Telos IoT
Telos IoT

The Things konferenca, Amsterdam 2019

15

MAREC, 2019

The Things konferenca je največji globalni LoRa dogodek. Vsako leto konec januarja privabi v Amsterdam več kot 2000 LoRa IoT integratorjev, razvijalcev in inovatorjev. V dveh polnih dneh predstavitev, predavanj in delavnic, so prikazani vsi najnovejši trendi in usmeritve LoRa tehnologije.

In smo rezervirali. Končno imamo v rokah letalske karte ter vstopnice za The Things Conference, najbolj pričakovano konferenco na temo LoRaWAN. Sreda je, malo čez 16h se letalo odpravi v smeri Amsterdama. Na letalu veliko znanih obrazov, med njimi Luka s Fakultete za elektrotehniko, ki se trudi vzpostaviti LoRa povezavo med senzorjem na letalu in eno od Lora baznih postaj na tleh. In tudi jo vzpostavi. Neverjetno, pri hitrosti 900km/h ter višini 10km z lahkoto narediš povezavo med senzorjem in bazno postajo (GW).

Centralna razstavna hala na The Things konferenci.

Prvi dan

Četrtek, prvi dan konference in dan D za nas iz Telosa, prvič se bomo udeležili globalno največje LoRaWAN konference. Odpravimo se proti hali, na zunaj stavba nič posebnega, ampak ko stopiš noter, delovni žerjavi na strešnih tirih, okoli veliko nadzornih balkonov, nekje v ozadju se vidi glavni oder z znanim TTN logotipom.

Po uspešni registraciji smo imeli približno pol ure časa za Lora kavo in potem se je začelo. Naval proti glavnemu odru, vsi hočejo biti v ospredju. Vriskanje, kot da smo na koncertu Jan-a Plestenjaka – na oder sta prikorakala Wienke Giezman in Johan Stokking, ustanovitelja The Things Networka. Po uvodnem nagovoru sta nadaljevala z novostmi na TTN platformi. Največja novost je verzija V3, ki je narejena po novi Lora specifikaciji 1.1. Predstavila sta tudi 3 TTN GW, najmanjšega so vsem obiskovalcem podarili.

Ekosistem LoRaWAN je res v neverjetnem vzponu

Najavili so prihod generičnega univerzalnega noda, ki bo prek večjega števila vgrajenih senzorjev (svetilnost, pospešek, temperatura, vlaga, dotik,…) omogočal pridobivanje telemetričnih podatkov. Novi node z velikim številom senzorjev bo precej olajšal implementacijo številnih rešitev.

Po njuni predstavitvi se je zvrstilo kar nekaj vplivnih ljudi, ki pišejo smernice razvoja LoRaWAN tehnologije. Med njimi tudi izumitelj LoRa omrežja g. Nicolas Sornin, ki je napovedal veliko novosti, med njimi tudi LoRa repeater. Končno, to bo rešilo marsikatero dilemo s signalom v prihodnjih projektih.

Thomas Telkamp iz podjetja Lacuna Space je predstavil kar nekaj zanimivosti, recimo prvi delujoči LoRa GW v vesolju. Razložil je njegovo delovanje in zmožnosti ter napovedal skorajšnje pošiljanje novih satelitov v orbito.

Po vseh predavanjih se je prilegel en sprehod po hali. Postavljenih je bilo precej predstavitvenih štantov, z množico različnih rešitev. Največ pozornosti smo namenili LoRaWAN steni, na kateri je bilo razstavljenih veliko število najrazličnejših naprav in senzorjev. Ekosistem LoRaWAN je res v neverjetnem porastu! Udeležili smo se tudi nekaj zanimivih workshopov in imeli več kratkih individualnih sestankov z ljudmi iz TTN. Po koncu prvega dne smo se usedli na metro in v center mesta. Amsterdama se ne sme izpustit :).

Centralna razstavna hala na The Things konferenci.

Drugi dan

Drugi dan se je nam zdelo, da je obiskovalcev manj, mogoče zaradi prekratke noči, ampak vseeno nas je bilo dovolj. Predavanja so bila usmerjena bolj na praktične primere uporabe. Predavatelji so razlagali na kakšne težave so naleteli pri implementaciji in kako so jih reševali. Zanimivo je bilo poslušati predavanje podjetja TWTG, ki se ukvarja s razvojem senzorjev, ki se napajajo brez baterij in drugih ‘klasičnih’ virov napajanja. Uporabljajo super kondenzatorje, solarno napajanje in v nekaterih primerih tudi energy harvesting pristop za napajanje naprav.

Spremljali smo tudi nekaj ne ravno najbolj zanimivih predavanj, recimo kako sestaviti svoj senzor, od problema do problema, korak po koraku. Ko si se ozrl po dvorani, si opazil, da velika večina udeležencev raje visi na telefonih, kot da bi spremljali dogajanje. Zanimivo predstavitev je imel DB Deutche Bahn s svojimi LoRa urami ter PAX sistemom za štetje ljudi.

Na Nizozemskem občine in država veliko vlagajo v LoRa omrežje

Ob koncu drugega dne smo se povzpeli tudi v prvo nadstropje, kjer so bile boiler sobe z različnimi temami. Tam smo recimo izvedeli, da na Nizozemskem občine in država veliko vlagajo v LoRa omrežje. Pametne države vedo kam vlagati proračunska sredstva. Pozitivno nas je presenetilo, da je na konferenci sodelovalo kar nekaj slovenskih podjetji in organizacij. Predstavniki nekaterih od njih so imeli tudi zelo zanimiva predavanja. Inštitut Irnas je predstavil rešitev LoRa merjenja valovanja oceanov. Za povezovanje senzorjev na bojah v morju uporabljajo LoRa GW na satelitu podjetja Lacuna. Odlično, le tako naprej.

TTN konferenco sta zaključila začetna predavatelja ter napovedala naslednjo TTN konferenco, januarja 2020. Mi bomo zagotovo spet prišli, obenem pa smo ju povabili v Maribor, kjer bo jeseni ponovno The Things on Tour konferenca.

LoRaWAN Wall of Fame z množico LoRa senzorjev, naprav in adapterjev.

Kontakt