Telos IoT
Telos IoT

The Things konferenca, Amsterdam 2020

20

MAREC, 2020

Leto je naokoli in mi zopet na avionu za Amsterdam. Razlog? Ja ve se, konec januarja se tam tradicionalno odvija največja svetovna LoRaWAN konferenca, TTN Conference 2020. Takega dogodka se ne sme zamudili, saj je letos še več sprememb v LoRa segmentu in najbolje jih je spoznati iz prve roke, od največjih strokovnjakov in proizvajalcev LoRa tehnologije.

Tokrat je regionalna LoRa ekipa še večja kot lani, pridružila se nam je celo ena bejba. V Amsterdam smo prispeli v popoldanskih urah, se malo spočili in po tem odpravili v hotel Jakarta. Tam je bil organiziran uvodni VIP dogodek za The Things Network uporabnike in partnerje. Prisotne so bile številne znane osebe iz LoRa sveta, Johan Stokking, Wienke Giezeman, Thomas Telkamp in seveda nepogrešljivi Luka Mustafa.

Centralna razstavna hala na The Things konferenci.

Prvi dan

Lokacija TTN konference je bila enaka kot lansko leto, prostorno razstavišče na obrobju centra mesta. Opazna je bila občutno boljša organizacija dogodka, vse je teklo kot namazano. Konferenca se je začela s spektakularnim prihodom Johanna in Wienkea na oder. Predstavila sta novosti na platformi The Things Network in The Things Industries – TTI. Sledile so številne prezentacije na glavnem odru ter v sosednji manjši dvorani. Prav ta ločen prostor je bil najbolj zanimiv, saj smo si tam lahko ogledali predstavitve izjemnih praktičnih primerov uporabe LoRa tehnologije iz celega sveta.

Naš principal, ameriško podjetje Multitech, je na konferenci kot prvi na svetu predstavil LoRa bazno postajo, ki deluje na 2.4GHz tehnologiji. Prva testna postavitev LoRa IoT omrežja na 2.4GHz frekvenci je že v uporabi. V povezavi s TTI Network Serverjem, jo je implementiralo podjetje Wilhelmsen, vodilna globalna pomorska korporacija. LoRa IoT omrežje so zpostavili na vseh svojih 396 ladjah in prek njega brezžišno povezali različne senzorje in naprave, ki so bile do sedaj povezane žično ali odvisne od ročnega pobiranja podatkov.

Multitech je prvi na svetu predstavil LoRa bazno postajo, ki deluje na 2.4GHz tehnologiji

Po kosilu je sledila »roštiljada« z izumitelji LoRa tehnologije. Povedali so kako so prišli do ideje za LoRa in kako so premagali vse ovire na katere so naleteli. Zanimiva je bila anekdota o testiranju LoRa dometa. Sprejemnik signala so postavili na hribu, kjer so imeli še piknik, oddajnik pa zmontirali na malo privatno letalo. Dosegli so domet 80 km, a nič več to. Izkazalo se je, da ne zaradi omejitve tehnologije, letalu je zmanjkalo goriva, zato se je moralo vrniti. Nato je sledilo vprašanje za Nicolasa, kaj je njegova najboljša izkušnja pri delu na LoRi. Obrnil se je proti avditoriju in na glas povedal »When I sold the company«. Seveda je sledil glasen smeh in aplavz vseh prisotnih.

Predstavitveni prostor Semtech.

Drugi dan

Po dolgi noči ne najbolj spočiti, smo se vrnili na kraj zločina. Drugi dan se je začel s predstavitvijo TinyML sheep activity tracker, za katero se je v skupnosti že nekaj časa napovedovalo, da bo nekaj posebnega. Govorice so se izkazale za resnične, saj je Johan na oder pritekel oblečen v ovco. Na sebi je imel nameščen TinyML tracker, ki je v živo zaznal in meril vse kar je počel, od hoje, teka, skakanja pa tudi pitje piva. Po tem smo spremljali lansiranje prvega LoRa SOC (System on Chip) mikroprocesorja proizvajalca ST Microelectronics. Zanimivo. Sledila je predstavitev slovenskega raziskovalnega inštituta IRNAS, s povzetkom izkušenj pri uporabi LoRa tehnologije v rešitvah Smart Electricity Grid, kjer je prisotna velika količina EM motenj.

Konferenca se je počasi bližala koncu. Pregledali smo še vse razstavne prostore, pofotkali LoRa Wall of Fame in počvekali s predstavniki LoRa-Alliance. Polni novih znanj smo se poslovili in odpravili v zanimivo Amsterdamsko noč. TTN konferenca se je ponovno izkazala kot nepozabna izkušnja, tako da se gotovo ponovno odpravimo naslednje leto.

LoRaWAN Wall of Fame z množico LoRa senzorjev, naprav in adapterjev.